Следвайте Гласове в Ръководителят на разследващата група Bellingcat Христо Грозев разкри,

...
Следвайте Гласове в Ръководителят на разследващата група Bellingcat Христо Грозев разкри,
Коментари Харесай

Не пускат Христо Грозев в Лондон – бил заплаха за обществената сигурност

Следвайте " Гласове " в 
Ръководителят на проверяващата група Bellingcat Христо Грозев разкри, че полицията в Обединеното кралство не е разрешила на него и фамилията му да посетят Лондон за премиите на Британската кино академия (BAFTA), защото появяването му на церемонията " съставлява опасност за публичната сигурност ".

" Разбирам потребността от социална сигурност (въпреки че не виждам по какъв начин моят наследник или щерка в тийнейджърска възраст съставляват заплаха за обществото). Но моменти като този демонстрират възходяща заплаха за самостоятелните публицисти по целия свят ", написа Грозев в Twitter.
Церемонията по награждаването ще се състои на 19 февруари. Грозев има основна роля в основаването на кино лентата " Навални " на режисьора Даниел Рор. Филмът беше включен в късия лист на номинациите за английска премия в категорията " най-хубав документален филм ". Той споделя за това по какъв начин Грозев и сътрудниците на Алексей Навални проверяват отравянето на политика.

I was surprised to discover that my whole family and I have all been banned by British police from attending this weekend's BAFTA awards where the documentary is nominated. The reason stated: we " represent a public security risk ". (1/3)

— Christo Grozev (@christogrozev)

Ден по-рано Грозев, който преди този момент напусна Австрия поради закани за сигурността, разкри, че съветското разузнаване се е пробвало да получи персоналните му данни. Главният проверяващ публицист на Bellingcat живееше в Австрия от съвсем 20 години. Заплахата му е обявена от разследващи източници, след което той е отменил завръщането си от Съединени американски щати във Виена.
В края на октомври 2022 година съветското вътрешно министерство включи журналиста в листата на търсените лица. Той е упрекнат и в хипотетично присъединяване в опит за похищение на съветски самолети от украински шпиони.
През декември 2020 година публицисти от The Insider, Bellingcat, CNN и Der Spiegel разкриха, че в отравянето на Навални може да са взели участие осем оперативни служащи на съветската Федерална работа за сигурност - ФСБ. След това политикът разгласява запис на телефонен диалог с едно от лицата, участващи в следствието. В хода на диалога последният фактически признава, че е взел участие в интервенцията по отравянето.

Източник: dnes.dir.bg
 
 
 
 
17 Фев 202311417 Фев 202373217 Фев 20238117 Фев 202361117 Фев 202358017 Фев 20231186КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани15 Фев 202377407 Фев 2023125417 Фев 202339507 Фев 20231002
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР